Uit de kleren bij AvroTros Muziekcafé – Nieuw deurbeleid van de Vorstin in Hilversum

Al heel wat jaren kom ik met heel veel plezier naar AvroTros Muziekcafé in de Vorstin, want daar kun je elke week de beste artiesten gratis en voor niets zien optreden. In het café komen elke week ongeveer twee honderd bezoekers. Een aantal daarvan komt bijna elke week, net als ik. We staan elke week rond een uur of twee voor de deur; in de regen; hagel en wind, terwijl de deuren van de Vorstin pas om 15.45 uur opengaan. Dat kan blijkbaar niet anders omdat sommige artiesten nog moeten soundchecken.

Als de deuren opengaan, staat er altijd een vreselijk arrogant ventje met een v’tje bij de ingang. Het liefs zegt hij dat je niet mag fotograferen of filmen, omdat de artiesten dat niet zouden willen. Hij loert de zaal rond in de hoop iemand op heterdaad te kunnen betrappen. Dat is de kick van het werk hè. En ja hoor, er zit weer iemand stiekem te filmen. Gauw gaat het v’tje vanuit achter de bar naar de persoon toegesneld. De camera wordt gauw uitgezet, op een dwangsom van weet ik hoeveel.

Sinds een paar weken is er een nieuw beleid in de Vorstin. Als nu de deuren van de Vorstin opengaan, kan je niet meteen het café inlopen en een (staan)plaatsje uitzoeken. Je moet nu eerst naar beneden om je jas op te laten hangen. Hiervoor vraagt de Vorstin één euro. Tevens mag je geen rugzak of eten en drinken mee naar binnen nemen. Daarna moet je via de rechter zijkant weer naar boven om vervolgens voor de ingang, op elkaar gedrukt, te wachten tot het bijna vier uur is. De tijd van de uitzending. Het voelt zeer ongemakkelijk. Zeker wanneer het v’tje ook nog eens vraagt om je tas te controleren. Deze maatregel heeft niets met veiligheid te maken. De laagdrempeligheid is nu ineens een opstakel geworden. Dit moet toch botsen met het gedachtegoed van de AvroTros?

Beste directeur van de Vorstin. In de media heb ik gelezen dat de Vorstin fors geld te kort komt. Maar die ene euro gaat de Vorstin ook niet redden. Sterker nog. Ik drink bijna elke week voor ongeveer vijf euro aan drankjes, maar uit protest heb ik vandaag helemaal niets genomen. Hebt u in de gaten dat de Vorstin vier euro is misgelopen?

Foto tijdens het optreden: The Common Linnets treden op in Muziekcafé Hilversum