Mijn moeder is verslaafd aan drank

Verslaafd is een hulpprogramma bij RTL4. In Verslaafd gaan Jimmy Geduld en Peter van der Vorst verslaafden helpen om van hun verslaving af te komen en weer clean te worden. 

Peter en Jim worden door wanhopige vrienden en familie gevraagd om te helpen. De verslaafde wordt tijdens zijn afkicktraject gevolgd. Ook zien we de familie zien, die hulp krijgt om alles te verwerken.

Mijn moeder onderdrukte haar geest door middel van drank. Eigenlijk vertoonde ze toen al typisch verslavingsgedrag. Twee keer in de week biertje of een wijntje is normaal, maar als je zes tot zeven keer per dag aan de sherry gaat in je eigen huis, dan ben je dwangmatig en obsessief bezig. Alles moest wijken voor haar drank. ze was alleen nog maar bezig met drinken, drinken en drinken. Als zij plotseling te weinig drank in huis was, dan werd zij erg onrustig. Ook dat is achteraf gezien een typisch verslavingstrekje.

Van regelmatig drankgebruik kon ze heel paranoïde raken. Ze durfde zich steeds vaker nergens meer te vertonen. Ze verstopte zich voor de buitenwereld, deed de deur niet open en nam mijn de telefoon niet meer op. Pas na een paar dagen kwam ze volledig uitgeblust weer bij. Na heel veel waarschuwingen was ik er klaar mee. Ik pakte mijn spullen en vertrok naar mijn vader. Ik hield mezelf voor dat er niets aan de hand was, maar ik wist eigenlijk al heel lang dat het niet goed met haar ging. In korte tijd raakt mijn moeder niet alleen haar huishoudelijk werk bij mensen, haar huis in de Meent, maar ook haar man, zoon en later het contact met haar dochter kwijt.

Haar familie en goede vrienden zagen mijn moeder steeds verder afglijden. Maar weinig mensen hebben geprobeerd haar om te praten, maar dan nog: ze wist het altijd weer om te buigen. Eén op één lukte niet, ze was een kei in het manipuleren van anderen. Ze zei vaak dat ze onstabiel was door de medicijnen. Pas als we haar gezamenlijk hadden overvallen in haar slaapkamer, dan had mijn moeder misschien het besef gehad dat er ze drastisch iets moest veranderen. Maar helaas, dat allemaal niet gebeurd. Zij heeft zich nooit gerealiseerd dat het zo niet verder kon gaan, en daardoor kon ze ook niet veranderen in het belang van haar kinderen. Ze had zich moeten laten opnemen in een kliniek voor een behandeling. Maar het is te laat, wij zijn er als gezin aan kapot gegaan.

Kan ik dertig dagen zonder alcohol 2014? Met een verslaafde moeder is het niet vreemd dat ook de kinderen verslaafd kunnen raken. Dat kan aan alcohol, maar ook hardlopen, drugs, sex, gamen, televisie kijken, enzovoort enzovoort zijn. 

In 2014 heb ik aan '30 dagen zonder alcohol' meegedaan. Klik op de link om te lezen hoe het mij is vergaan.