Ik wil aan figuratie doen, hoe werkt dat?

Als je wilt figureren dan vind je het in eerste instantie leuk om te doen. Doe het nooit voor het geld alleen. Het moet vooral leuk zijn en krijg je geld voor rol, dan is dat mooi meegenomen.

Wat wordt er van je verwacht?
Je wordt meestal kort voor de dag, dat je moet figureren gebeld of je zin en tijd hebt om te figureren. Er wordt de tijd genoemd, het gaat meestal om een hele of halve dag, de prijs en wat je ermee kan verdienen. Er wordt dan gelijk verteld wat je rol is. Dat is meestal iets van achtergrond publiek, dus je moet ergens aan een tafel zitten, of langs lopen of ergens stil staan praten. Het maakt niet uit of je wel of niet in beeld komt, je wordt betaald voor het aanwezig zijn op de set. Een edelfigurant heeft meestal wel tekst en wordt daardoor ook beter betaald.

Hoe kun je hieraan meedoen?
Je kunt je inschrijven bij een castingbureau, maar je kunt ook een profiel aanmaken en reageren op advertenties via www.filmfiguranten.nl. Je bent geheel vrij om te reageren op alle oproepen de site. Maar... reken wel op je gezonde verstand! Niet alle personen die oproepen plaatsen zijn even betrouwbaar. Het is handig om wat leuke foto’s te hebben waar je goed opstaat. Foto’s laten maken bij een fotograaf kost ongeveer € 50. Betaal dus nooit meer geld voor een fotoshoot, je krijgt er geen betere rol door. Betaal ook niet om ingeschreven te worden.

Ingeschreven en nu?
Er zijn verschillende soorten figuraties. Soms hebben ze een specifiek persoon nodig, met bepaalde haarkleur, of lengte dan wordt er bij zo’n castingbureau in hun database gekeken op deze kenmerken, maar er zijn ook regelmatig figuranten nodig als vulling, bijvoorbeeld publiek bij een voetbalwedstrijd, mensen die gewoon op straat lopen, enz. Daar kunnen ze iedereen voor gebruiken. Het castingbureau belt dan de figuranten op, waarvan zij weten dat die mensen meestal wel kunnen. Als je dus niets hoort, moet jezelf bellen om te vragen of ze al wat voor je hebben, meestal word je daarna wel snel gebeld.

Wat kun je verwachten.
Als je gebeld wordt, krijg je te horen wat je verdiend, wat je kledingadvies is en waar en wanneer je op locatie moet zijn. Het gaat meestal om halve of hele dagdelen en de betaling is daar ook naar. Al ben je maar 5 minuten in beeld, je moet de volle tijd blijven, want een opname kan over gedaan moeten worden. Neem wat te lezen mee, dan gaat de tijd lekker snel om. Er is meestal een catering aanwezig en je kunt volop koffie, thee pakken.

Vervoer
De reiskosten zitten meestal in het uitbetaalde bedrag voor je rol. Houd daar dus rekening mee als je van ver moet komen.

Herkend worden op straat
Je word misschien figureren niet beroemd, maar er zitten soms wel leuke dingen bij. Vooral als je tekst hebt, want dan ben je meestal helemaal in beeld.  Vaak verdient het ook wat meer dan alleen figuratie. Maar het moet vooral leuk zijn om een dagje achter de schermen te kijken. Als je deze vrijetijdsbesteding wat vaker doet dan kom je vaak weer dezelfde mensen tegen. Het is dan even een feest der herkenning.

Wat betaalt figuratiewerk? Gerelateerde berichten 
Je krijgt bedragen tussen de € 25-50 voor figuratiewerk. Bij edelfiguratie kan dat al gauw € 60-200 zijn. Een keertje betaalt tussen het publiek zitten levert € 25-35 op.

Gerelateerde berichten
09-11-2013: Figurant wordt door castingbureaus slecht behandeld

Opname Cosmotrucks

Opname Cosmo Trucks. Gilbert als vrachtwagen chauffeur. De opnames vonden plaats in Utrecht en Bunschoten. Een reclame spotje waar ik een rol heb als vrachtwagenchauffeur. 

Winnen, doe je bij de Postcodeloterij

Altijd leuk om een straatprijs te winnen. Echter worden de reclame spotjes door figuranten gemaakt. Links zie je mij en mijn vrouw staan. De opname duurde een hele dag en vond plaats in Weesp.