Gilbert Vogt: de kracht van een ochtendritueel

Als ik iets geleerd heb het afgelopen jaar, dan is het wel de kracht van een routine. Een handeling waarvan je een gewoonte maakt, zoals tandenpoetsen.

Routine zorgt ervoor dat je je niet zo snel meer uit het veld laat slaan door welke gebeurtenis dan ook. Zeker aan het begin van de dag geeft het je kracht en houvast voor dat wat komen gaat. En de eerste overwinning van de dag is binnen.

Ik heb me deels laten inspireren door anderen, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor het ochtendritueel waar ik zelf blij van word.  

Het sta ruim een half uur eerder op dan normaal zo rond 6 uur. Als de wekker rinkelt ga ik er meteen uit. Ik was me, kleed mij aan, en ga meteen naar buiten om te wandelen. De frisse lucht doet mij elke dag goed.

Tijdens het wandelen is er rust in mijn hoofd. Ik neem de dag door wat er komen gaat, en hoe ik de dag het liefst wil beleven. Ik stel een doel voor, ook als die maar heel klein is, en waar ik blij van wordt als het is gerealiseerd.

Na een half uur kom ik terug en drink 2 bekers lauw water, soms met citroen erin. Ik eet een stukje komkommer en een tomaat. Ik bak om de dag een eitje en eet een cracker met 100% pindakaas.

Ik kijk niet om mijn mobiel, ik lees geen nieuws. Allemaal om zo lang mogelijk de buitenwereld van mij af te houden. In de auto luister ik geen radio, maar muziek of een podcast. Daarna ga ik aan het werk.