1 manier om in shape te komen MET sportschool

Weken, maanden, jaren was ik niet van de bank af te krijgen. Op een of andere manier lukte het mijn niet om mezelf te prikkelen en iets aan sport te gaan doen. Dat is op zich wel opmerkelijk omdat ik altijd een sporter ben geweest, tot ongeveer een jaar of drie geleden.

Ik heb tweeëndertig jaar onafgebroken aan waterpolo gedaan, en de laatste tien jaar liep ik hard; tien, vijftien en zelfs eenentwintig kilometer. Maar ik zwom ook in open water, ging elke week naar bootcamp, en deed mee aan een achtste triatlon. Van het ene op het andere moment kwam daar zomaar een einde aan. Ik weet nog steeds niet hoe dat zo is gekomen. Ik herken me daar ook totaal niet in.

Een maand of twee geleden stond ik voor de spiegel. Ik keek naar mijn buik en dacht: ‘Ben ik dat?’ Ik schok me rot. De weegschaal gaf dubbele cijfers aan. Zo zwaar was ik nog nooit geweest… Ik voelde mij echt zo kut. Hoe heb ik het zover laten komen? Ik weet gewoon het antwoord niet op de vraag. Sommige mensen noemen mij Anton Geesink, vanwege mijn enorme onderkin. Dat wil ik toch niet.

Mijn vrouw en ik zijn allebei levensgenieters. En elke keer zeggen we tegen elkaar: ‘Morgen gaan we stoppen, morgen gaan we lijnen.’ Maar elke keer beginnen we weer en vallen terug in onze oude gewoonten. Glaasje wijn, potje bier. Ik heb het er al zo vaak over gehad. ‘Minder minder minder…’ Het is niet alleen de drank. Het is ook het kaasje en het worstje wat je op de heupen gaat plakken. De wil is er wel, maar het doorzetten om te stoppen of juist door te gaan…ontbreekt. “Wie altijd met twee benen op de grond blijft staan, komt nooit een stap verder!” Bekend Chinees gezegde.

De keus samen te sporten is om elkaar te stimuleren, maar ook om samen in shape te komen de MET sportschool. Geloof me, dat helpt. Als de een stopt met roken en de ander rookt door, dan is de kans groot dat de ander ook snel weer gaat roken. Je kunt elkaar helpen door iets wel of niet te doen. Het zit namelijk in ons gedrag om elkaar te kopiëren. Dat is ook de reden waarom veel stellen na verloop van tijd op elkaar gaan lijken. Maar het kan ook een positief effect geven om in je relatie er samen voor te gaan.

Mijn vrouw en ik zijn nu een aantal weken fanatiek bezig in de sportschool. Hoewel de kilo’s er nog niet afvliegen, kunnen we de broekriem nu een aantal gaatjes opschuiven. Bier drinken is voorlopig uit den boze. Een glaasje rode wijn sta ik mezelf wel toe. Het afvallen kan me niet snel genoeg gaan. Terwijl ik weet dat te snel afvallen ook niet echt gezond is. Ik weet wel dat je iets echt moet willen (lees: een doel stellen) om resultaat te bereiken. Dat doel is vijftien kilo.

Door nu te sporten voel ik me veel beter dan voorheen. Mijn houding is verbeterd en mijn tennisarm is bijna helemaal verdwenen, net als dat roestige gevoel van mijn lichaam. Ik heb weer meer energie gekregen en zit strakker in mijn vel. Achteraf had ik dit veel eerder moeten aanpakken. Dat snap ik nog steeds niet. Daarom mag ik van mezelf mijn lichaam en geest nooit meer verwaarlozen. Ik ga nu voor altijd fit zijn. Goed bezig!  

Update 3-12-2015: In 2,5 week ben ik 3,5 kilo kwijtgeraakt. Ik sport 3x in de week ruim een uur lang. Over 2,5 week opnieuw een meting in de sportschool. Ik kom van 100 kilo.

Update 21-02-2016: Vanaf november 2015 tot nu toe 9 kilo afgevallen. Drie keer in de week naar de sportschool, waarvan 2x fastfit. In een dieet geloof ik niet, maar wel in matig eten. Ik drink geen bier meer, maar gun mezelf wel een flesje rode wijn in het weekend. Het probleem met een dieet is dat het op een gegeven moment tegen gaat staan en een terugval op de loer ligt. 

Update 09-03-2016: Help! Er is stagnatie in mijn gewicht ontstaan. Helaas ben ik helaas geen kilo meer afgevallen. Dit is de valkuil van heel veel afvallers. Ze haken af omdat ze geen reslutaat meer boeken in hun gewicht. Ik heb het advies gekregen om tussendoor te gaan eten (11.00 en 15.00 uur). Het motertje moet op gang worden gehouden. Tevens moeten de kattebel gewichten worden verzwaard. 

Ik ben nog niet tevreden over mijn lijf. Maar goed, ik heb er ook een jaar voor uitgetrokken. Na de fastfit doe ik 2x in de week 20 minuten buikspieroefeningen. Dat begint te wennen, want de volgende dag heb ik geen spierpijn meer. 

Update 14-04-2016: Inzet hard werken wordt beloond. Vanmorgen op de weegschaal lees ik 90 kilogram. Yes, 10 kilo eraf in 6 maanden sporten. Afgelopen weekend de kwart marathon gelopen van Rotterdam. Nog 5 kilo te gaan...

Update 17-07-2016: Ik ben sinds 14 april helaas weer 4 kilo aangekomen. Het meeste gewicht aan spiermassa, want mijn broek zit nog wel ruim. Dinsdag is 19-7-2016 heb ik een nieuwe meting met mijn personal trainer. 

Update 25-07-2017: Na juli 2016 ben ik nog 2 kilo aangekomen en staat de teller op 96 kilo, een behoorlijke terugval. Afgelopen twee weken ben ik met een suikervrij eten en drinken begonnen Lees meer...

Update 20-08-2017: Dit weekend had ik maar één wens: onder de 90 kilo te komen. En ja hoor, dat is gelukt. 89.7 wijst de digitale weegschaal aan. Uiteraard ben ik helemaal blij. Dat is heel lang geleden.

Update 30-09-2017: De knop is echt goed om. Ik besef mij dat afvallen voor 70% wordt bepaald door wat je in je mond stopt en 30% van invloed is als je beweegt (lees: sporten). Elke keer weeg ik af wat ik eet. Vandaag op de weegschaal gestaan en de teller staat op 86 kilo. Dat betekent dat ik 10 kilo kwijt ben. En nu borgen dat ik niet meer terugval in mijn oude patroon. 

Update 11-11-2017: Het gaat nog steeds goed met mijn 'nieuwe' levensstijl. Ik weeg nu 83 kilo. Het streven is om nog 3 kilo af te vallen. Ik blijf goed om mijn eten en drinken letten.

Update 02-05-2018: Het doel was om nog 3 kilo af te vallen. Het goede nieuws is: ik weeg nu 79 kilo. Door het afvallen is mijn buik wel wat slapper geworden. Ik ben hard aan het trainen om die nog wat strakker te trekken. Al met al heb ik wel mijn doel bereikt. 

"Afvallen is dus niet zo moeilijk? Het is een kwestie van andere keuzes maken. Je moet je bewust worden dat bepaalde producten suiker of vet bevatten die het lichaam opslaat."

Hangbuik en dikke vette onderkin

Ik heb in de gaten dat ik zelf invloed heb op hoe ik me voel. Voel ik me vervelend, dan is de keus: berust ik me daarin of ga ik er iets aan doen? Lees meer: Lees meer...